I slutten av juni var det eksamen for Europas første formelle stibyggerutdanning. 17 studenter fra 11 ulike land var samlet på Geilo som avslutning på Fagskolen i Vikens studie «Mountain Bike Trail Planning, Construction and Maintenance». Studiet har vært en utpreget suksess og derfor har Fagskolen besluttet å videreføre tilbudet for stibygging studieåret 2023/24, med søknadsfrist 1. august.
Et internasjonalt studieprogram
Interessen for terrengsykling og bærekraftig stitilrettelegging øker over hele verden. – Vi ser en klar tendens til at interessen for terrengsykkelstier med høy kvalitet og tåleevne øker i mange land. Flere og flere reiselivsdestinasjoner ser terrengsykling som viktig aktivitet og er villige til å investere i et bærekraftig kvalitetsprodukt, sier Mark McClure som er ansvarlig lærer på studiet.
Den store internasjonale interessen avspeiles tydelig på Fagskolen i Vikens studie: Her er totalt 11 nasjonaliteter representert blant de 17 studentene som deltok i eksamen, fra Lofoten i nord til Hellas i sør. – Det er stor interesse fra andre deler av verden i forhold til erfaringene vi gjør oss på dette første europeiske stibyggerstudie, legger McClure entusiastisk til.
Studie på deltid
Studiet «Mountain Bike Trail Planning, Construction and Maintenance» har et års varighet og er organisert som deltidsstudie med 30 studiepoeng. Dermed legger undervisningen opp til, at studentene kombinerer studiet med jobbene sine, som for de flestes vedkommende er i etablerte stibyggerforetak. Studieretningen er målrettet anleggsledelse. Gjennom ukentlige, digital kveldsundervisning får studentene teoretiske påfyll, som de etterfølgende kan teste ut på konkrete stiprosjekter de jobber med på dagstid. I februar har studentene dessuten vært samlet i Portugal, hvor fokus har vært på praktisk stitilrettelegging. For den endelige eksamen på Geilo hadde studentene både en 5 timer lang skriftlig eksamen, i tillegg til en rekke praktiske prøver, hvor de hver især måtte demonstrere deres evner til å analysere, planlegge, organisere og gjennomføre konkrete stiprosjekter.
«Tidligere gikk kontraktene ofte til lokale entreprenører uten spesialkompetanse, men nå er kvalitet etterspurt, både innen brukeropplevelse og bærekraft for stiene»
Professionalisering av bransjen
Mark McClure brenner for stisykling og har over 15 års erfaring innen planlegging og bygging av terrengsykkelstier og har gjennomført prosjekter i mange land over fem verdensdeler. Han ser et stort behov for økt professionalisering av stibyggerbransjen. – Tidligere gikk kontraktene ofte til lokale entreprenører uten spesialkompetanse, men nå er kvalitet etterspurt, både innen brukeropplevelse og bærekraft for stiene, avslutter McClure.
Søknadsfrist 1. august
I disse dager tas det opp studenter til neste års kull på studiet «Mountain Bike Trail Planning, Construction and Maintenance». Det går på deltid over ett skoleår med nettbasert undervisning og fire samlingsuker.
Her kan du lese mer om «Mountain Bike Trail Planning, Construction and Maintenance» og hvordan du søker på utdanningen. Spørsmål om utdanningen kan rettes til anetteeri@viken.no.
Fakta:
- Studiet «Mountain Bike Trail Planning, Construction and Maintenance» på Fagskolen i Viken er et resultat av det internasjonale prosjektet «DIRTT», som er finansiert av Europakommisjonens Erasmus+ program.
- DIRTT står for “Developing Inter-european Resources for Trail builder Training” – et initiativ som ble startet i 2019 av den internasjonale terrengsykkelorganisasjonen IMBA Europe i partnerskap med en internasjonal prosjektgruppe mede deltakelse fra 6 ulike land.
- Norske partnere i satsingen er Fagskolen i Viken og Opplysningskontoret for Terrengsykling. Aktørene jobber nå med å etablere en europeisk sertifiseringsordning for stibyggere, som etter planen skal lanseres i 2026.
- Du kan leser mer om DIRTT på IMBA Europa sin nettside: https://www.imba-europe.org/dirtt-project/
Har du flere spørsmål?