
Opplysningskontoret for Terrengsykling er medlemsorganisasjon for norske terrengsykkelanlegg og -destinasjoner. Initiativet ble startet i 2015 som del av Kommunal- og Moderniseringsdepartementets fjellsatsing, med støtte fra blant andre Buskerud, Oppland og Hedmark fylkeskommune.
OFT har ambisjon om å styrke posisjonen til norsk terrengsykling gjennom å stimulere til erfaringsdeling, og utbredelse av «best practice» i bransjen. Systematisering og deling av informasjon og kunnskap er en viktig del av denne jobben. Gjennom å bidra til god og bred koordinering, ønsker OFT å påvirke hvordan myndighetene og andre premissgivere former bransjens rammevilkår i fremtiden.
Under finner du en listen over medlemmene våre. Ønsker din organisasjon å bli med i bransjesamarbeidet? Send en henvendelse til hei@stibygg.no. Trenger du råd og veiledning til et prosjekt? OFT jobber på vegne av medlemmene, men vi bistår gjerne med gode råd i tidlig fase av prosjektet – så ta kontakt.
Hemsedal er blant Norges mest populære alpindestinasjoner, og har satt seg som mål å bli blant de ledende sykkeldestinasjonene i Skandinavia. Hemsedal åpnet i 2022 offisielt flytstien Silverstone og planlegger en dobling av det heisbaserte sykkelproduktet for 2023-sesongen. Hemsedal vil da ha ca 20 km med tilrettelagt sti. I OFT representerer Destinasjon Hemsedal det ideelle utviklingsselskapet Hemsedal Aktivitetsanlegg AS (HAAS), som er eid av destinasjonsselskap, idrettslaget og Hemsedal kommune. Det er per dags dato HAAS som eier og driver sykkelproduktet i Hemsedal, mens Destinasjon Hemsedal har ansvar for markedsføring.
Trysil Bike Arena er en pioner i den norske terrengsykkelbransjen, og er i dag Skandinavias ledende stisykkeldestinasjon med nærmere 90.000 sykkeldager per sesong. Suksessen er bygget rundt et omfattende tilrettelagt stinettverk fordelt over flere sykkelparker. Fokus på familievennlige anlegg, og nærhet til sentrale støttefunksjoner, som f.eks. servering, parkering og overnatting, er en viktig del av Trysils suksess. Sykkelsatsingen i Trysil har også ledet til mye ny næringsutvikling – eksempelvis i Trysilguidene, som i dag har landets største guide- og instruktørvirksomhet for terrengsykling. Trysil Bike Arena er eid og utviklet av av Destinasjon Trysil SA.
Hafjell Bike Park (HBP) er Norges største utforpark med hele 19 graderte stier fra grønn til dobbeltsvart vanskelighetsgrad og er i dag en institusjon innen norsk terrengsykling. HPS har arrangert utallige nasjonale og internasjonale konkurranser, og er eneste norske destinasjon som har vært vertskap for et verdensmesterskap i terrengsykling (2014). De senere årene har også Hafjell startet utviklingen av mer familievennlige sykkelprodukt, bla. én av Norges største asfalterte pumptracks. Hafjell Bike Park drives av selskapet Hafjell Sommer AS.
Nesbyen er blant de mest populære stisykkeldestinasjonene i Norge. Utviklingen ble startet av lokale ildsjeler, og har med årene blitt satt i system, profesjonalisert, og utviklet videre i tett samarbeid mellom lokale aktører. Nesbyen har en bred miks av maskinbygde familievennlige stier, samt håndbygde stier for entusiaster. I 2022 åpnet Nord-Europas lengste flytsti på hele 17 km fra toppen av skiheisen til Nesbyen sentrum. Nesbyen har to sertifiserte guideselskaper, sykkelutleier og shuttletjenester. Nesbyen Turist- og Næringsservice AS representerer lokale stieiere på designasjonen: Nesbyen kommune, Nesbyen IL, Stiftelsen Norges Flotteste Sykkelopplevelse og Destinasjon Nesfjellet.
Geilo er en av Norges eldste og mest populære terrengsykkeldestinasjoner. Første downhillpark åpnet i 2005, og det heisbaserte sykkeltilbudet har vært i drift siden – med unntak av 2020-sesongen, hvor det har foregått renovering og utvikling av ny flytsti. Hvert år besøker rundt 20.000 syklister den populære Rallarvegen. I senere år har Geilo dessuten satset på familievennlige stier og sykkelparker, med utgangspunkt i Vestlia-området. Produktet er konsentrert rundt heisområdet på Vestlia samt sørsiden av Ustedalsfjorden. Geilo har flere sykkelutleier, og sertifiserte terrengsykkelguider. I OFT representerer Visit Geilo AS stieierne på destinasjonen: Geilo Sti- og Løypelag, Geilo IL, SkiGeilo og Vestlia Resort.
På Gol finner du noen av landets fineste høyfjellsstier, som opparbeides og vedlikeholdes profesjonelt for å sikre unike sykkelopplevelser. Gol har i 2019 utarbeidet omfattende masterplan for Gol sentrum og Golsfjellet, og i 2020 ble det ideelle selskapet Gol Sti og Sykkel AS opprettet med eierskap fra Gol kommune, Gol IL, Gol Utmarkslag og Visit Gol. I 2022 åpnet Halingmo Stisenter – Norges suverent mest sentrumsnære stisenter, med maskinbygde ferdighets- og flytstier midt i Gol sentrum. Visit Gol AS representerer stieierne Gol Sti og Sykkel AS, Golsfjellet Utmarkslag og Gol Ungdomsråd.
Valdres er hjem for flere populære sykkelområder, og er bla. kjent for Mjølkevegen, som er en av Norges mest populære sykkelruter. De senere årene er det jobbet målrettet for å skape flere tilrettelagte og familievennlige stisykkelarenaer i regionen. I denne prosessen er det utarbeidet masterplaner for et utvalg av destinasjoner, bl.a. på Beitostølen, hvor man siden 2018 har bygget stier i høyfjellet og rundt heisområdet. I Valdres er det også et sterkt terrengsykkelarrengement på klubbnivå. På Leira har CK Valdres eksempelvis tilrettelagt en lokal treningsarena, og arrangerer hvert år det populære rittet Off Road Valdres.
Ål er leverandør av et ekte norsk sykkelikon: den smått legendariske Huckfest Bike Festival – en institusjon i norsk terrengsykling. Den årlige sykkelfestivalen er omdreiningspunktet for en sterk lokal sykkelkultur, som er pådrivere bak både stibygging og næringsutvikling. Ål har sertifiserte sykkelguider, og flere sykkelparker – fra familievennlige Hallingdal Sykkelpark til den mer hårete Hillbilly Bike Park. I 2018 utviklet lokale aktører en omfattende masterplan for sykkelutvikling, og i 2020 ble det ideelle selskapet Ål Stibyggerlag AS (ÅSAS) stiftet, med formål å starte realisering av planen fra 2021. ÅSAS har siden etablering bygget flere nye sentrumsnære stier på Ål. Ål Utvikling AS representerer i OFT stieierne Ål Stibyggerlag, Hallingdal Feriepark og lokale frivillige stibyggere.
Opplysningskontoret for Terrengsykling
Hemsedal Veksthus
3560 Hemsedal
hei@stibygg.no