Europakommisjonen har tildelt støtte til etablering av europeisk sertifiseringsordning for stibyggere. Utviklingsarbeidet vil skje i regi av DIRTT-prosjektet, hvor Fagskolen i Viken og OFT er to av totalt 8 europeiske partnere. Arbeidet starter opp januar 2023 og sertifiseringen har planlagt lansering 2025/26.
Presset på stier øker i hele Europa, og dermed er det i dag et mye større behov for flere kvalifiserte ressurspersoner som kan bidra til planlegging, design, bygging og vedlikehold av bærekraftige stier. Denne utfordringen var startskuddet for DIRTT (Developing Intereuropean Resources for Trail builder Training) – et bredt samarbeidsprosjekt, som ble startet i 2019 med deltakelse fra noen av Europas beste ressurser på feltet. Første fase av prosjektet har bidratt til utvikling av felles retningslinjer for bærekraftig stibygging, fagplaner og undervisningsressurser, som bla. har ført til etablering av Europas første stibyggerutdanning høsten 2022 på Fagskolen i Viken. Studiet i Norge har vært en stor suksess med hele 25 studenter fra 12 ulike nasjoner. Takket være fornyet støtte fra Europakommusjonens Erasmus+ program kan DIRTT nå fortsettes i 3 nye år og arbeidet vil etter planen kulminere med etablering av en europeisk stibyggersertifisering i 2025/26.
Men bransjen vokser fort, vi står overfor en stadig mer utfordrende klimasituasjon som øker kravene til stiers tåleevne, og stiprosjekt vokser i både størrelse og kompleksitet. Dermed øker også bransjens ansvar dag for dag.
Lars W. Jensen, prosjektleder for DIRTT
Bedre kapasitet og mer kvalitet
I en omfattende bransjeundersøkelse i den europeiske stibyggerbransjen, som ble gjennomført av DIRTT i 2020, svarte så mye som 65% av bransjen at det var vanskelig å rekruttere nye ansatte med de rette ferdighetene. Videre mente 56% at det fantes for lite opplæringsressurser til å møte organisasjonens behov. Dette var bakgrunnen for første fase i DIRTT-prosjektet, som hadde som målsetting å øke tilbudet av kvalitetsikret opplæring både for profesjonelle stibyggere og dugnadsgjenger. Dette målset er man nå godt på vei til å innfri gjennom fagskoletilbudet i Norge og flere DIRTT-relaterte kurs rundt omkring i Europa. Et annet hovedfunn i bransjeundersøkelsen var et utpreget ønske om en frivillig sertifiseringsordning. Hele 79% av stibyggerbransjen var av den overbevisning at en felles europeisk sertifiseringsordning vil medfører bedre kvalitet og mer bærekraftige stier. Etablering av en europeisk stibyggersertifisering var derfor et naturlig neste steg for DIRTT-prosjektet. Som følge av Europakommisjonens støtte til prosjektet er planlegging av initiativet nå i full gang og prosjektet vil formelt starte opp januar 2023.
Anerkjennelse av stibyggeryrket
Hvilken betydning kommer er fremtidig stibyggersertifisering til å ha for europeiske stibyggere? For det første vil ordningen være en målestokk for profesjonell stibyggerkompetanse, som igjen vil bidra til å kvalitetssikre både arbeidstakere og stibyggerforetak. Dette vil også gi bedre gjennomsiktighet for de som kjøper tjenester av aktørene. For det andre er målet for prosjektet å bidra til høyere grad av formell jobbanerkjennelse på tvers av Europa.
–“Noen aktører hadde kanskje foretrukket å bevare status quo. Men bransjen vokser fort og vi står overfor en stadig mer utfordrende klimasituasjon som øker kravene til stiers tåleevne. Samtidig vokser stiprosjektene både i størrelse og kompleksitet. Dermed vil bransjens ansvar også gradvis skjerpes. Sertifiseringsprosjektet er en gyllen mulighet for bransjen, som aktivt kan samarbeid om å forme den fremtidige profilen og posisjonen for stibyggeryrket.” – Lars W. Jensen, prosjektleder for DIRTT
Ønsker du mer informasjon om prosjektet?