Stisykling som aktivitet har nærmest eksplodert de siste årene. Flere og flere turistdestinasjoner tilrettelegger med bygde sykkelstier- og parker. Dette har gjort at en ny yrkesgruppe har vokst frem, den profesjonelle stibyggeren. Fagskolen i Viken er først ut i Europa med stibyggerutdannelse, og leder nå også prosjektet DIRTT 2.0, en europeisk stibygger-sertifisering.
Turstier i nærmiljøet er Norges mest populære arena for fysisk aktivitet, og dermed også en viktig kilde til fysisk og mental helse. Interessen for å sette up på fot- eller sykkelturer i skogen og på fjellet har økt kraftig de siste årene.
– Dette er bra for folkehelsa, men utviklingen medfører også slitasje, sosiale spenninger og i noen tilfeller en økt risiko på stiene, sier Lars W. Jensen, prosjektleder for DIRTT 2.0.
Minimere avtrykket i naturen
Dette er noe av bakgrunnen for at begrepet “stibygging” nå blir mer og mer utbredt. I september 2022 startet Fagskolen i Viken Europas første stibyggerutdanning som utdanner 25 studenter fra 12 forskjellige nasjoner. Nå leder fagskolen også arbeidet med å utvikle en europeisk stibygger-sertifisering under navnet DIRTT 2.0.
– Stibyggeren er en fagperson som er spesialisert på tilrettelegging av stier i naturen. Stibyggeren har den nødvendige kunnskapen om reguleringsplaner, vern og søknadsplikt, og forstår å tilpasse tiltak etter brukerens og lokalmiljøets behov, de kan minimere avtrykket i naturen. Manglende kompetanse kan i verste fall lede til uopprettelig skade i naturen, sier Jensen.
Manglende kompetanse kan i verste fall lede til uopprettelig skade i naturen.
Resultat av samarbeidsprosjektet
Sertifiseringen er et av flere tiltak som er initiert av et bredt samarbeidsprosjekt, Developing Inter European Resources for Trail Builder Training (DIRTT), som ble startet i 2019 med deltakelse fra noen av Europas beste ressurser på feltet. Prosjektet ledes av Fagskolen i Viken og er finansiert gjennom Europakommisjonens Erasmus+ program.
– Sertifiseringen springer ut fra kjernen av Europas stisykkelentusiaster, frivillige og fagfolk. Det vil være en målestokk for profesjonelle stibyggere, som igjen vil være et kvalitetsstempel for både oppdragsgivere og arbeidstakere, forteller Jensen.
«Dette blir spennende»
Arbeidet med sertifisering ble sparket i gang i Agueda, Portugal 6. februar hvor representanter fra Opplysningskontoret for Terrengsykling, Fagskolen i Viken, danske DGI, Municipio de Agueda, AEAS, Trail Tools og International Mountain Bicycling Association Europe (IMBA Europa) var til stede.
– Dette blir spennende! I Portugal fikk vi samlet prosjektpartnere fra hele Europa for å sette i gang andre fase av prosjektet, DIRTT 2.0. Fram mot lanseringen i 2026 skal vi sammen utvikle kompetansekrav, opplæringsverktøy og bygge en europeisk organiseringsmodell for sertifiseringen, sier prosjektlederen. Dette er noe som etterspørres i hele Europa, sier Mark Torsius, leder i IMBA Europa.
Stibyggerutdannelse i praksis
Det ble også tid for et besøk i Agueda Bike Center, hvor Fagskolen i Viken har etablert undervisningslokaler for de internasjonale stibyggerstudentene. Her tilbringer de to uker med praktisk undervisning som en del av deres ettårig lange deltidsstudier.
– Det var fantastisk å se Europas første «stibyggerskole» i drift, og hvordan hele sykkelparken i Agueda står til disposisjon for stibyggerstudentene. Her får de praktisk undervisning i alt fra bærekraftig bygging av sykkelstier til riktig bruk av utstyr. Vi fikk også snakket med studentene som er veldig positive til sertifiseringen, forteller Jensen.
Les om mer om det internasjonale stibyggerstudiet på Fagskolen i Viken her!
Du kan også lese mer om DIRTT på IMBA Europa sine nettsider.
Har du spørsmål om DIRTT-prosjektet?