Fagskolen Tinius Olsen og Opplysningskontoret for Terrengsykling er sentrale pådrivere i utvikling av felles europeisk fagutdanning for stibyggere, som etter planen skal være ferdig høsten 2022.
Sykling på sti har har blitt en ny folkesport mange steder i Norge. Flere kommuner og destinasjoner ønsker i større grad å tilrettelegge sitt stitilbud – for å øke attraktiviteten og tilgjengeligheten for unge og ferske syklister, eller for å kanalisere ulike brukergrupper i områder med stor ferdsel. Med generell økning i ferdsel på sti opplever mange områder også slitasjeutfordringer, og det er behov for mer og bedre vedlikehold for at attraktiviteten av naturområdene kan opprettholdes.
Stibygging er et nytt fagfelt i Norge, og gjennom terrengsykkelsatsingene som er startet flere steder i landet, begynner det etter hvert å vokse frem flere stibyggerforetak. De profesjonelle stibyggerne bruker både håndkraft og små anleggsmaskiner til å bygge opp ulike typer stiopplevelse som matcher målgruppens behov, og de anvender internasjonalt anerkjente teknikker og retningslinjer som fører til mer bærekraftige og holdbare stier. Sluttproduktet kan være alt fra snille flerbruksstier til tekniske terrengsykkelstier med hopp og doseringer.
Nå har en rekke sentrale europeiske aktører satt i gang en felles satsing, for å kvalitetssikre og utvikle stibyggerkompetanse i Europa. Prosjektet har fått navnet «DIRTT» (Developing Inter-European Resources for Trail builder Training) og er støttet av EUs Erasmus+ program.
Gjennom utviklingen av den profesjonelle stibyggernæringen i Norge vil vi kunne øke bevisstheten og kompetansen hos de som skal utvikle sine områder og bidra til bedre bestillinger fra kommuner, destinasjoner og private aktører.
Per Olve Tobiassen er prosjektleder for det internasjonale initiativet:
«Det er på kort tid bygget mye god kompetanse i Norge, bla. gjennom stisatsingene i Trysil og Hallingdal. Med opplæringskompetansen til Fagskolen og erfaringene fra etablerte terrengsykkelnasjoner som Sveits og Skottland, tror vi prosjektet kan bli et viktig bidrag til å utvikle og fremtidssikre stibyggeryrket. Gjennom utviklingen av den profesjonelle stibyggernæringen i Norge vil vi kunne øke bevisstheten og kompetansen hos de som skal utvikle sine områder og bidra til bedre bestillinger fra kommuner, destinasjoner og private aktører. Utdannelsen handler også om mye mer enn terrengsykling. Vi tror fagkompetansen som opparbeides vil være et viktig bidrag i å bevare og oppruste Norges store nettverk av tradisjonelle stier, og bedre forstå hvordan tilrettelegging kan tilpasses ulike naturtyper og grader av sårbarhet. Sti-og løypeplaner blir et stadig viktigere verktøy for mange kommuner, og vi tror at profesjonelle stibyggere kan være et viktig bidrag i disse prosessene.»
Buskerud Fylkeskommune og Osloregionens Europakontor har bistått med veiledning og støtte i søknadsprosessen til EU.
Stibygg.no er landingsside for DIRTT-prosjektet i Norge, og du kan få med deg alle oppdateringer på prosjektet her på siden.