Arbeidet med den nye fagutdanningen for stibygging pågår for fullt inn mot planlagt lansering høsten 2022. Her får du et lite innblikk i strukturen for den kommende utdanningen.
Hvem er utdanningen for?
Utdanningen er personer med tidligere utdanning innen anlegg, gartneri og skogsbruk, eller minimum 5 års praktisk erfaring som stibygger.
Hvor omfattende er utdanningen?
Stibyggerutdanningen ligger på europeisk kvalifikasjonsnivå EQF 5, og er på totalt 30 ECTS (900 timer). Studiet kan gjennomføres som heltids- eller digitalt deltidsstudium.
Hva blir innholdet på utdanningen?
Innholdet er under utarbeidelse, og vil bli utformet helt inn til studiestart. Det vi vet, er at innholdet vil være basert på en blanding mellom teoretisk arbeid, og praktiske oppgaver i felten. Utdanningen vil også ha en innlagt praktikkperiode.
Utdanningen er basert på 3 moduler:
- Stier i samfunnet (3 ECTS)
De studerende må kjenne til stiens historie og betydning, og ulike brukstyper og tradisjoner.
- Planlegging, design og drift av stier (7 ECTS)
Prosessen før spaden sette i bakken er som regel den viktigste. Stibyggere må forstå brukerens behov, kundens ønsker, relasjon til overordnet plan og lovgiving, samt hensyn til vern og naturmangfold. Planlegging i form av forstudier, konsept- og masterplaner for stinettverk kan også være en del av den forberedende fase. De studerende må dessuten opparbeide seg kunnskap i forhold til drift og ansvarsforhold knyttet til ulike typer stier og friluftsarenaer.
- Stibygging (20 ECTS)
Stibyggerdelen er hovedmodulet på utdanningen. Pensum er basert på prinsippet om å velge rett tiltakstype basert på kontekst. Studiet skal dekke alt fra vedlikehold av eksisterende stier, til bygging av spesialiserte stianlegg, som f.eks. flytstier for sykling. I bunn ligger en grunnleggende forståelse for bærekraftsprinsipper, drenering, egenskapene til ulike materialtyper, korridorrydding og revegetering. De studerende må videre lære seg å anvende ulike typer verktøy – fra enkle håndverktøy til små anleggsmaskiner. Ledelses- og ansvarsmessige forpliktelser må også ivaretas.
Hvem tilbyr utdannelsen?
Stibyggerutdannelsen foregår på Norsk reiselivsfagskole på Geilo, som ligger under Fagskolen i Viken.
Spørsmål til den nye utdanningen?